Dzisiaj nietypowo. przepis na wigilijnego karpia. Przepis podsłuchany.
Fajny, oczyszczony karpik. W całści. Nacinamy skórę podobnie jak kiełbasę na ruszt.
W nacięcia wkładamy posiekana pietruszkę i plasterki cytryny.
Do środka wkładamy farsz.
Farsz : na patelni podrumieniamy cebulę z plastrami cytryny, parę ząbków czosnku
i marynowana cukinia. Pietruszka zielona obowiązkowo.Wszystko solimy
i doprawiamy na ostro papryką. Pieprz do smaku.
Tak przygotowanego karpia pozostawiamy do następnego dnia. Lekko skrapiamy oliwą.
Oczywiście o soli nie zapominamy.
następnego dnia. W wigilię zawijamy w papier do pieczenia. Forma cukierka.
Pozostaje tylko piec w piekarniku 1 godzinę.
Palce lizać. Na prawdę smak niepowtarzalny.
Polecam i życzę dużo szczęścia Ezoteryk Kosma.
PS
Karp w całości jest o wiele bardziej dekoracyjny.
Fajny, oczyszczony karpik. W całści. Nacinamy skórę podobnie jak kiełbasę na ruszt.
W nacięcia wkładamy posiekana pietruszkę i plasterki cytryny.
Do środka wkładamy farsz.
Farsz : na patelni podrumieniamy cebulę z plastrami cytryny, parę ząbków czosnku
i marynowana cukinia. Pietruszka zielona obowiązkowo.Wszystko solimy
i doprawiamy na ostro papryką. Pieprz do smaku.
Tak przygotowanego karpia pozostawiamy do następnego dnia. Lekko skrapiamy oliwą.
Oczywiście o soli nie zapominamy.
następnego dnia. W wigilię zawijamy w papier do pieczenia. Forma cukierka.
Pozostaje tylko piec w piekarniku 1 godzinę.
Palce lizać. Na prawdę smak niepowtarzalny.
Polecam i życzę dużo szczęścia Ezoteryk Kosma.
PS
Karp w całości jest o wiele bardziej dekoracyjny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz