środa, 26 grudnia 2012

Spokojnych. Szczęśliwych. Rodzinnych Świąt.



Dzisiaj nietypowo. przepis na wigilijnego karpia. Przepis podsłuchany.

Fajny, oczyszczony karpik. W całści. Nacinamy skórę podobnie jak kiełbasę na ruszt.
W nacięcia wkładamy posiekana pietruszkę i plasterki cytryny.
Do środka wkładamy farsz.
   Farsz : na patelni podrumieniamy cebulę z plastrami cytryny, parę ząbków czosnku
              i marynowana cukinia. Pietruszka zielona obowiązkowo.Wszystko solimy
              i doprawiamy na ostro papryką. Pieprz do smaku.
Tak przygotowanego karpia pozostawiamy do następnego dnia. Lekko skrapiamy oliwą.
Oczywiście o soli nie zapominamy.
następnego dnia. W wigilię zawijamy w papier do pieczenia. Forma cukierka.
Pozostaje tylko piec w piekarniku 1 godzinę.
         Palce lizać. Na prawdę smak niepowtarzalny.
                                   Polecam i życzę dużo szczęścia Ezoteryk Kosma.

PS
Karp w całości jest o wiele bardziej dekoracyjny.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz